25 februarie 2011

RCS&RDS preia UPC. De unde bani?


A apărut ieri pe piață, de pe blogul lui Tolontan, știrea precum că RCS&RDS vrea să cumpere UPC. Eu nu cred în acestă tranzacție, chiar dacă s-a vehiculat azi o cifra în jurul a 300 milioane de euro. (Orice tranzacție de peste 250 milioane de euro se raportează la Oficiul de concurență de la nivelul Uniunii Europene)
Nu cred și vă zic de ce: în primul rând de unde are atâția bani RCS&RDS, sau mai precis Zoltan Teszari, după investițiile masive avute în anii anteriori?
Datoria actuală a RCS&RDS, conform Moody's, este de 175 milioane de dolari în 2011 urmând ca în 2012 să ajungă undeva la 375 milioane. 
Să zicem că ipotetic RCS&RDS va acapara UPC, atunci va intra în horă și consiliul concurenței din România cât și cel European deoarece RCS&RDS va acapara 80% din piața de cablu TV, 22 % telefonie și peste 50% internet ceea ce ar crea concentrarea de piață ce va duce la o investigație a consiliului concurenței (deoarece ar acapara peste 40% din piața telecomunicațiilor) care va putea bloca tranzacția sau să schimbe regulile jocului.
O altă tranzacție mai probabilă ar fi schimbul de piețe, RCS&RDS să preia piața din România de la UPC iar UPC să preia piața din Ungaria de la RCS&RDS.

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More