24 martie 2011

Melodia Zilei: Lavinia - La Musichita

De ce nu avem nevoie de sindicate. O lecție din partea Japoniei!

Din câte se vede, la noi în România sindicatele mai mult sunt o povară decât să ajute muncitorul de rând. Liderii sindicali iau șpagă și au niște averi de îți taie respirația. Putem învăța o lecție de la Japonezi, care au știut să zică NU sindicatelor și să discute cu fiecare muncitor în parte. 

De ce ar forţa sindicatele o creştere salarială care ar duce la şomaj? Un motiv este acela că sindicatele protejează interesele unei majorităţi ai membrilor, uneori în detrimentul minorităţii şomere. În plus, este mai puţin probabil ca muncitorii şomeri să facă parte din sindicate şi să poată influenţa politicile acestora, decât cei care au locuri de muncă. Astfel, muncitorii ale căror locuri de muncă sunt sigure pot beneficia de pe urma celor care-şi pierd locul de muncă, din greşeală sau deliberat. Această problemă apare datorită faptului că sindicatele, indiferent dacă sunt organizate în funcţie de ocupaţie sau industrie, reprezintă, în general, diferite tipuri de muncitori angajaţi de firme cu diferite capacităţi de plată.

Plăţile salariale fixe tind să contribuie la existenţa şomajului, atât în Europa de Vest cât şi în Statele Unite. Să presupunem că vânzările unei firme de export scad ca urmare a unei recesiuni din străinătate. Pentru a menţine profitabilitatea şi vânzările, firma trebuie să reducă costurile şi preţurile. Costurile forţei de muncă sunt, în mod frecvent, o parte covârşitoare a costurilor totale. Când salariile nu sunt legate de profitabilitate, adică atunci când patronii şi angajaţii cad de acord asupra salariilor fixe, cantitatea exportată este redusă pentru a menţine preţurile şi profitabilitatea. Producţia scade iar muncitorii sunt concediaţi.

Pieţele forţei de muncă din Japonia sunt, în mare măsură, libere de aceste fluctuaţii. Aici, ca regulă, fiecare firmă negociază direct cu proprii săi angajaţi. Muncitorii au un stimulent de a-şi menţine cererile salariale în limitele posibilităţii întreprinderii de a plăti, deoarece, astfel, ei şi-ar periclita propriile locuri de muncă şi nu pe ale altora. În plus, salariile de bază în Japonia sunt, în general, suplimentate de prime legate de profiturile firmei. Acest sistem de împărţire a profiturilor permite multor firme japoneze să se adapteze unei scăderi a vânzărilor prin reducerea primelor şi nu prin reducerea ocupării forţei de muncă. În acest mod, povara adaptării este suportată de de toţi: fiecare pierde câte puţin; nimeni nu pierde totul.

Firefox 4 succes nebun la lansare

Cu toții ne-am mirat când Internet Explorer 9 a strâns 2 milioane de descărcări în primele 24 de ore, dar ce să zicem de Firefox 4 care a strâns peste 5 milioane de descărcări. Văd că cei de la Firefox nu se laudă pe bloguri ca cei de la Microsoft dar au un contor pe pagina principală care deja nu mai face față. La ora aceasta, când scriu acest articol contorul arată + 16.041.437 de descărcări. Oare până la ce cifră vor ajunge? Să nu uităm că a fost lansat abia marți.

10 Lucruri interesante

  1. În vocabularul eschimoșilor nu există cuvântul "război" iar la japonezi nu exista "bacșiș"
  2. Cel mai lung cuvânt din limba română (care, citit invers, reprezintă același lucru) este "aerisirea"
  3. Cei mai bătrâni munți din Europa se află în Dobrogea
  4. Sistemul binar, folosit astăzi în domeniul IT, a fost inventat de vechii chinezi 
  5. Cel mai scurt testament aparține unui american și suna astfel: "Totul mamei"
  6. Probabilitatea ca un avion sa se prăbușească este de 1 la 1.000.000, iar ca Pământul sa fie lovit de un meteorit, de 1 la 20.000
  7. Creierul uman conține 75% apă
  8. În anul 1718 a fost produsă prima bere românească
  9. O cârtiță dacă nu mănâncă timp de 24 ore moare
  10. Cel mai mare lac natural din România este lacul Razelm (cunoscut și sub numele de Razim)

    Medicii de familie fac grevă că nu mai pot să fraudeze

    Medicii de familie din toată țara au anunțat că din 1 aprilie vor intra în grevă și nu vor mai emite scutiri pentru chiulangii și nici rețete. Ei spun că nu sunt de acord cu noul card de sănătate, că nu vor să dea bani pe ceva cu care statul îi va controla. Păi în mare parte au dreptate, nu mai pot frauda sistemul în acest caz. Anul trecut statul, sau mai precis CNAS , a rămas fără bani, atunci au deschis o anchetă să vadă unde se duc atâția bani. Suprinză, frauda era doctorii de familie care își împărțeau listele cu pacienți, sau le descărcau pur și simplu de pe net și făceau rețete fictive, așa s-a ajuns ca o persoană să aibă vreo 3 medici de familie. Cu noul card de sănătate este imposibil, deoarece pe acel card se află toate datele pacientului plus cine este medicul de familie. 
    Aștept cu nerăbdare marea lor grevă, să vedem atunci care va renunța și unde se va ajunge....

    23 martie 2011

    Poza Zilei: Super Luna


    Costurile războiului din Libia

    Gata, mai toată lumea merge la război în Libia. Dar după ce abia am ieșit din recesiune suntem gata să intrăm în alta din cauza costurilor imense cu războiul Libanez. Numai în prima zi de război SUA și Anglia au cheltuit undeva la 200 milioane de dolari, în mare parte această sumă fiind datorată zecilor de rachete Tomahawk lansate care fac cam 1,3 milioane euro bucata plus un avion american F-15 Eagle prăbușit, la vreo 30  milioane de dolari.
    Multe voci spun spun că acest război va costa câteva miliarde de dolari cu toate că trupele coaliției au anunțat un cost total de numai 1 miliard de dolari.
    Și România s-a hotărât să trimită fregata Regele Ferdinand pentru a patrula Mediterana asigurându-se că nimeni nu încalcă imbargoul impus Libiei de către NATO. Pe noi toată operațiunea ne costă undeva la 4,5 milioane de euro, bani pe care guvernul trebuie să-i găsească urgent.
    Până la urmă să fim serioși, că nimeni nu cheltuie atâția bani pentru a elibera un popor de un tiran. Libia dispune de cantități impresionante de petrol, care ar acoperi toată acestă operațiune militară plus alți mulți ani de profit de pe urma lui.

    Bărbatul ideal

    Nu-i dificil să faci fericită o femeie. Un bărbat trebuie sa fie DOAR:
    1. un bun prieten
    2. partener
    3. iubit
    4. ca un frate
    5. ca un tată
    6. ca un șef
    7. un electrician
    8. un tapițer
    9. un mecanic
    10. decorator
    11. stilist
    12. sexolog
    13. psiholog
    14. exterminator de goange
    15. un bun ascultător
    16. organizator
    17. foarte curat
    18. simpatic
    19. atletic
    20. cald
    21. atent
    22. galant
    23. inteligent
    24. simpatic
    25. creativ
    26.tandru
    27. puternic
    28. înțelegător
    29. tolerant
    30. prudent
    31. ambițios
    32. capabil
    33. curajos
    34. determinat
    35. sincer
    36. pasional

    Fără a uita să :

    37. facă complimente
    38. iubească shoppingul
    39. fie onest
    40. foarte bogat
    41. relaxant
    42. fidel

    și de asemenea :

    43. să acorde femeii multă atenție
    44. să-i acorde mult timp
    45. să-i acorde libertate, niciodată să nu se îngrijoreze unde merge

    și FOARTE IMPORTANT:

    46. niciodată să nu uite:
    * zile de naștere
    * aniversări
    * evenimente organizate de ea

    CUM SĂ FACI UN BĂRBAT FERICIT:


    1. dezbraca-te

    2. dă-i mancare

    Se apropie „Ora Pământului”

    Ca în fiecare an, o organizație nonguvernamentală roagă populația lumii ca în decurs de o oră să stingă toate luminile din casă. „Ora Pământului” sau „Earth Hour” are loc anul acesta pe 26 martie la ora 20:30. Nu știu câți vor stinge luminile dar televizoarele nu prea cred că pe la aceiași oră va fi meciul României cu Bosnia. Dar în mare este bine să mai salvăm ce a mai rămas din planeta asta.
    Orașele Participante „Earth Hour” 2011: București, Adjud, Aiud, Alba Iulia, Alexandria, Arad, Avrig, Bacău, Baia Mare, Băile Tușnad, Bistrița, Botoșani, Brăila, Brașov, Buftea, Calafat, Călărași, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Deva, Focșani, Galați, Giurgiu, Horezu, Iași, Miercurea Ciuc, Mizil, Panciu, Piatra Neamț, Pitești, Ploiești, Râmnicu Vâlcea, Reșita, Roman, Roșiorii de Vede, Satu Mare, Sfântu Gheorghe, Sighișoara, Slobozia, Suceava, Târgoviște, Târgu Jiu, Târgu Mureș, Timișoara, Tulcea, Turda, Vaslui, Vatra Dornei, Zalău.

    Facebook a plătit 8,5 milioane de dolari pentru un domeniu

    Cei de la Facebook au intrat în lumea prescurtărilor. Pentru a nu mai pierde zile prețioase din viața ta cei de la Facebook au cumpărat domeniul fb.com cu 8,5 milioane de dolari, asta pentru a-i face mai fericiți pe fanii mai puturoși din fire. Prima dată când a fost creat Facebook se găsea pe adresa thefacebook.com dar mai târziu au plătit doar 200.000 de dolari pentru a achiziționa domeniul facebook.com, cel care s-a păstrat până în zilele noastre.

    Cu toate că euro scade prețurile la alimente se măresc

    Multă lume se întreabă de ce prețul alimentelor nu scade dacă euro s-a depreciat destul de mult față de leu. În mod normal așa ar fi logic, dar la noi bineînțeles că nu va fi așa. În primul rând euro a scăzut mult prea rapid și brusc, ceea ce este un mare semn de întrebare, iar comercianții nu vor risca. Euro scăzut în ultimele zile de la 4,1843 lei până la un minimul 4,1480 lei de azi iar în următoarele zile sau săptămâni se așteaptă la un curs de 4,08 lei pentru un euro.
    Un alt lucru pentru care cresc prețurile sunt recuperarea pierderilor pe care le-au avut comercianții atunci când guvernanții noștrii au crescut TVA-ul la 25% plus eșecurile din noiembrie și decembrie 2010 atunci când se presupune că sunt lunile de aur pentru comercianți, dar ele au fost mai proaste ca luna august 2010 atunci când se presupune că toată lumea este în concediu și este un prag minim. Așadar vom mai avea creșteri ale prețurilor alimentelor în mare parte pe aceste motive plus creșterea prețurilor carburanților care pur și simplu i-au sufocat. Singurul lucru care ar mai tempera prețurile, măcar la unele alimente este acea reducere a TVA-ului pentru alimentele de bază. Dar până atunci vom scoate din ce în ce mai mulți bani până la primele legume și fructe autohtone, asta pe undeva prin vară.

    Ne merităm soarta

    De ce aș zice asta? Păi foarte simplu, nu suntem civilizați și furăm tot ce prinde. Cel mai bun exemplu: Stadionul Național acolo de unde niște hoți au reușit să fure 7 tone de cablu pentru cuprul din ele. Mai zilele trecute la mine în oraș am văzut că au început să dispară coșurile de gunoi amplasate de primărie pe stâlpii de iluminat. Eu nu înțeleg ceva: Ce mama dracu poți face cu niște plastic nefolositor? 
    Pur și simplu ne merităm soarta, degeaba dăm vina pe parlamentari că nu fac și nu dreg, dar până ce noi nu ne schimbăm mentalitatea și nu reușim să ajungem la un grad de civilizație corespunzător merită să trăim în acest rahat.

    22 martie 2011

    A apărut Firefox 4. Abia acum a început competiția

    După lansarea Chrome 10 și Internet Explorer 9 azi a fost lansată și ultima ultima versiune Firefox. Firefox 4 se anunță mult mai rapid și mai sigur față de versiunile anterioare și are un look cu totul nou. Vom vedea mai târziu cât de bun este dar în mare parte acuma știu că a început bătălia pentru cel mai bun browser. Primele 3 browsere de pe piață și-au lansat modele noi așa că pe la sfârșitul anului vom putea trage primele concluzii: care este mai rapid, care este mai sigur și care arată cel mai bine.
    Descarcă Firefox 4

    Întrebarea zilei: Cine câștigă de pe urma războiului din Liban?

    Toată lumea se întreabă de ce Rusia în mare parte se opune războiului din Rusia. Să nu credeți că sunt pașnici, ei au contract cu libienii de vreo 1,3 miliarde de euro pentru niște armament, dar în mare parte acest lucru nu îi deranjează pe ruși, ei au o armă mult mai importantă: petrolul.
    Ca urmare a protestelor din orientul mijlociu și implicit a creșterii prețului petrolului rușii sunt principalii furnizori de petrol și gaze în Europa. De fapt ei își doresc ca acest război să țină cât mai mult, chiar dacă contractul dintre ei și libieni va fi rupt, din cauza unor noi creșteri a petrolului, care va fi imposibil de evitat, rușii vor face miliarde peste miliarde.
    Un alt lucru care a dus la succesul rușilor a fost și dezastrul din Japonia, deoarece majoritatea țărilor și-au pierdut încrederea în energia nucleară și au închis reactor peste reactor, Rusia rămâne principalul furnizor de energie sub formă de petrol și gaze. Până situația din Orient nu își va reveni iar japonezii nu își vor pune la punct reactoarele, Rusia va face legea pe piața energetică mult timp de acum încolo.

    Disney s-a făcut de râs cu noul său film

    Mars Needs Moms” este un eșec răsunător pentru cei de la Disney. Filmul este în mare parte o mare porcărie, mai mult axat pe efectele speciale de 3D și IMAX dar care a uitat să scoată în evidență o poveste. Nu o să vă povestesc filmul dar am să vă spun ce eșec a avut la încasări. Filmul a costat Disney nu mai puțin de 150 de milioane de dolari, dar cu încasări de numai 9 milioane dolari la lansare și ajungând abia la 15 milioane după 2 săptămâni de rulare. Nu știu ce fac cei de la Disney acuma, dar eu în locul lor ar fi trebuit să fiu undeva înfipt cu capul în pământ de rușine.



    A apărut un trailer „Pirații din Caraibe 4”

    Cu noul trailer, ne putem face o imagine ceva mai amplă a ceea ce se va întâmpla în partea a 4-a a seriei „Pirații din Caraibe”. Cu un buget de peste 300 milioane de dolari, filmul se anunță deja un succes extraordinar, dar să nu tragem deocamdată concluzii și să-l așteptăm la cinema.

    Tarom și Airbus primele companii ce vor produce bio-kerosen

    Tarom și Airbus au un parteneriat destul de puternic, cel mai mult din cauza cumpărăturilor pe care Tarom le-a făcut de la Airbus. Acestea vor lansa o rețea de producție de bio-kerosen, produs dintr-o plantă ce se găsește la noi pe toate drumurile. Este vorba de camelină, o plantă ce o găsești prin toate curțile și toate marginile de drum. Numai eu știu câtă iarbă din asta a trebuit să tai că sufocau florile. Îmi și imaginez cum vor sta angajații Tarom pe marginea drumul culegând iarbă.

    21 martie 2011

    Încă o dovadă a civilizației japoneze. Yakuza face ordine și ajută sinistrații

    Am citit azi un articol în Gândul care pur și simplu m-a lăsat uimit și cu multe întrebări. Pe când la noi și în alte părți se fură pe rupte de pe urma unui dezastru acolo totul este exact opus. Cea mai mare organizație criminală a lumii, Yakuza, ajută sinistrații, împart alimente și patrulează pe străzi alături de poliție pentru a menține liniștea și ordinea. Yakuza este în termen popular „parazit cu cap”, adică atâta timp cât gazda lui nu trăiește, nu trăiește nici el, de aceea ei ajută pentru a clădi Japonia din nou. Toată lumea așteaptă la coadă, nimeni nu zbiară, nu împinge, nu fură și mai ales nu își dă în cap pentru o pâine. (e o chestie de mândrie și civilizație, lucru necunoscut de români)
    1. Noi când vom avea acest cult al muncii?
    2. Când vom învăța să ajutăm omul la nevoie, nu să furam de la el?
    3. Noi de ce nu putem fi ca ei??????

    Poliția online

    Se întâmplă în Târnăveni, județul Mureș acolo unde chiar șeful poliției stă la taclale pe internet cu cetățenii. Îți poți spune toate păsurile (doar cele legate de poliție, altfel te trimite la nebuni): fie că ți-au dispărut păsările, fie că te-a violat nepotul sau chiar dacă te-au  răpit extratereștrii și te-au violat. Toate sesizările sunt verificate și toate mesajele au un răspuns. Care aveți treabă cu poliția din Târnăveni îi găsiți pe www.tirnaveni.ro, acolo domnu' comisar Grama Marcel e prezent la datorie.
    Nu ar fi belea un asemenea sistem implementat la nivel național?

    Melodia Zilei: Mossano - Caramba

    În sfârșit se mărește ziua

    În sfârșit simțim că vine primăvara, cu toate că încă temperaturile nu sunt prea bune, durata zilei se mărește dar asta începând de mâine. Azi este echinocțiul de primăvară (adică ziua este egală cu noaptea) și începând de mâine ziua se va face din ce în ce mai lungă, asta și datorită trecerii la ora de vară, care va avea loc pe 27 martie. (cel puțin la ora 7 voi fi tot pe afară).

    S-a întors lumea pe dos. Justin Bieber mai tare ca Michael Jackson

    Am mai spus și mai demult că nu ești star adevărat dacă nu îți tragi și un film documentar, autobiografic și v-am mai spus că Justin Bieber își va scoate și el unul. E bine, l-a scos și surpriză, cu toate că a fost criticat de toată lumea ca fiind un documentar de toată jena, el a făcut niște încasări record. În prima săptămâna a făcut 40 milioane de dolari iar în ziua de azi a ajuns la 70,2 milioane de dolari, întrecând documentarul lui Michael Jackson („This Is It”), care a scos doar 70,1 milioane de dolari. E bine putem spune că lumea s-a întors cu fundul în sus: un mort scoate hit-uri după hit-uri și un puști îl detronează pe rege la încasări.

    .XXX la liber

    Acest rezumat nu este disponibil. Dați clic aici pentru a vedea postarea.

    Share

    Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More