23 martie 2011

Costurile războiului din Libia

Gata, mai toată lumea merge la război în Libia. Dar după ce abia am ieșit din recesiune suntem gata să intrăm în alta din cauza costurilor imense cu războiul Libanez. Numai în prima zi de război SUA și Anglia au cheltuit undeva la 200 milioane de dolari, în mare parte această sumă fiind datorată zecilor de rachete Tomahawk lansate care fac cam 1,3 milioane euro bucata plus un avion american F-15 Eagle prăbușit, la vreo 30  milioane de dolari.
Multe voci spun spun că acest război va costa câteva miliarde de dolari cu toate că trupele coaliției au anunțat un cost total de numai 1 miliard de dolari.
Și România s-a hotărât să trimită fregata Regele Ferdinand pentru a patrula Mediterana asigurându-se că nimeni nu încalcă imbargoul impus Libiei de către NATO. Pe noi toată operațiunea ne costă undeva la 4,5 milioane de euro, bani pe care guvernul trebuie să-i găsească urgent.
Până la urmă să fim serioși, că nimeni nu cheltuie atâția bani pentru a elibera un popor de un tiran. Libia dispune de cantități impresionante de petrol, care ar acoperi toată acestă operațiune militară plus alți mulți ani de profit de pe urma lui.

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More