04 iulie 2011

Prima piesă a căzut, urmează dominoul american?

În primul rând „La mulţi ani!” SUA pentru ziua naţională iar în al doilea rând: HUUUUOOOO!!!. Asta nu pentru „democraţia” pe care ne-o oferă ci pentru datoria colosală pe care niciun alt stat nu vizează să o aibă. Timp de zeci de ani SUA a trăit într-o lume financiară bazată doar pe împrumuturi, lucru pe care o face ca acum să aibă interzis la împrumuturi şi prin urmare intră în stand-by. Până pe 2 august Congresul american trebuie să găsească o soluţie, să mai astupe din datoria imensă de 14.294 miliarde de dolari pe care au acumulat-o.

Deja prima piesă din acest domino a căzut: statul Minnesota şi-a anunţat oficial falimentul punând astfel sare pe rana din ce în ce mai deschisă a datoriilor publice. Practic tot ce ţine de serviciu public va fi temporar închis până la remediarea situaţiei, singurile servicii publice vor fi cele de urgenţă, serviciile medicale şi închisoarile.
Joia trecută,  Obama anticipa pe un ton grav: "Pe 2 august vom fi epuizat toa­te mecanismele de achitare a datoriilor. Dacă nu mai putem plăti, consecinţele eco­nomice vor fi grave şi imprevizibile (...), panică pe pieţele de capital (...), căderea într-o nouă recesiune".
Se pare că până la urmă „Visul american” nu rămâne decât un vis, aşa cum a fost dintotdeauna.

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More