15 aprilie 2011

Întrebarea Zilei: Se merită sau nu să faci o facultate?

Întrebarea nu o pun eu ci un profesor universitar din SUA care pune la îndoială educația universitară și câștigurile care urmează. Laurence Kotlikoff profesor universitar de economie la Universitatea din Boston a scris un articol în Bloomberg unde arată că absolvirea unei universități de prestigiu nu contează pentru venitul viitor deoarece în ziua de azi se pune baza pe abilitatea unui student nu după renumele universității care a urmat-o.

Laurence Kotlikoff a luat drept subiecți 4 persoane cu studii diferite și a demonstrat că de-a lungul vieții toate cheltuielile sustenabile ale lor sunt aproape identice cu toate că ești instalator sau medic.
Unui medic îi apar cheltuielile materiale abia după 6 ani de studiu (după terminarea liceului), în plus el trebuie să achite și datoriile uriașe de pe urma împrumutului pe care l-a făcut pentru plata studiilor plus el va achita un impozit mult mai mare față de un instalator care după un curs va putea intra în câmpul muncii și va produce imediat bani.

Dacă ar fi să luăm cazul României nu prea să merită să dăm bani pe facultate. Chiar azi a avut loc bursa locurilor de muncă în toată țara, unde conform ANOFM au fost 6.191 locuri de muncă, din care, pentru persoanele cu studii superioare (de lungă şi scurtă durată), 1.542 locuri de muncă. În plus nu ar trebui să comparăm câștigurile medicilor noștri că ar fi undeva sub cei ai instalatorilor (într-un final).

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More